V místech vtoku Nečíze do hrazeného města Litovle je doložen mlýn r. 1287. Od roku 1909 sloužil jako elektrárna. Regulace Moravy ve 30. letech 20. století vytvořila dostatečný výkon pro moderní elektrárnu, postavenou 1937–9, která zde funguje dodnes.
Pohled od východu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Elektrárna stojí na Nečízu, několik desítek metrů od západního průčelí kostela sv. Marka, pod přemostěním silnice II/449 (Dukelská ulice). Autobusové nádraží a železniční zastávka Litovel město se nacházejí asi 100 m jihozápadně.

Vodní elektrárna v Litovli
    V místech vtoku Nečíze do hrazeného města je doložen mlýn poprvé roku 1287. Od roku 1909 sloužil jako městská elektrárna. Při regulaci Moravy ve 30. letech 20. století se vytvořil dostatečný výkon pro moderní elektrárnu, postavenou 1937–39, která zde funguje dodnes. Jedná se o funkcionalistickou budovu, v níž je dodnes umístěna původní výrobní technologie, především dvě soustrojí Kaplanových turbin a generátorů z roku 1937 (výrobce I. Storek).

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková (ed.) a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl II., Libri 2002, 17.5. 2009