Původně gotický kostel v Mojžíři ze 14. století, v 15. století zchátral, obnoven roku 1598. Současná slohově obtížně definovatelná podoba z přestavby v roce 1846, střecha věže z roku 1926. Po roce 1990 kostel důkladně opraven.
Presbytář a věž od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Kostel stojí na svahu nad hlavní komunikací někdejší samostatné obce (od r. 1980 součást Neštěmic, s nimi připojena r. 1986 k Ústí nad Labem). Parkování je možné přímo u něj (odbočit vzhůru u večerky vedle trolejbusové zastávky). Nejbližší zastávka MHD Mojžíř sídliště (linka 57) asi 100 m jižně, nejbližší železniční zastávka Mojžíř (trať Praha - Děčín) asi 600 m jihovýchodně.
Kostel je přístupný během čtvrtečních a nedělních bohoslužeb, pravidelně se zde v neděli konají i bohoslužby řeckokatolické.

historie

Původně gotický kostel sv. Šimona a Judy v Mojžíři pochází ze 14. století, v 15. století zchátral, obnoven byl r. 1598. Sloužil jako farní pro obce na levém břehu Labe mezi Račím a Kozím vrchem (Neštěmice, Mojžíř, Veselí). Z původní stavby se dochovalo zdivo presbytáře s opěrnými pilíři a spodní část východní věže. V r. 1846 vznikla nová rozměrná plochostropá loď a zvonicové patro věže, jejíž střešní helmice s hodinami byla osazena r. 1926. Po

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek druhý, str. 419-20, Academia 1978, 17.5. 2009

Ústí nad Labem  (UL)
    Ústí nad Labem-Mojžíř