Zámek v Zahradišti dala postavit v 80. letech 18. století Eleonora z Lichtenštejna. Dnes je zámek opět ve vlastnictví Lichtenštejnů.
Graficke pismenko Zámek se nachází 12 km severozápadně od Velkého Meziříčí. Leží u silnice č. 354, která prochází obcí Zahradiště. U Zámku je plocha dostatečná na odstavení vozidla. Autobusová zastávka je 100 m od zámku. Vlak ani značená turistická značka obcí ani v blízkosti neprochází.
Martin Smital , 16.5. 2009

historie

Původní ves Zahradiště, poprvé připomínaná v r. 1351, zanikla za válek česko-uherských v druhé polovině 15. století. Stávala v místech dnešní polní trati zvané Staré Zahradiště. Dnešní ves Zahradiště byla obnovena v r. 1552 a stala se součástí veikomeziříčského panství. V 80. letech 18. století dala Eleonora z Lichtenštejna postavit poblíž vsi uprostřed lesů jednopatrový lovecký zámek s dvorem a myslivnou.

popis

Jedná se o patrovou budovu, původně obdélníkového půdorysu se dvěma přístavky. Střecha je mansardová. Součástí jsou čtyři hospodářské nudovy. Vjezd do dvora je branou. Zahrada je zdevastovaná.