Novogotická kaple sv. Otýlie při silnici z Frýdku do Starého Města byla dle pověsti vystavěna frýdeckým měšťanem Janem Pešatem jako díky za zázračné vyléčení slepoty jeho matky a sestry.
celkový pohled na kapli sv. Otýlie přes cestu do Starého Města
© Jan P. Štěpánek 01/2006
Graficke pismenko Ke vzniku kapličky sv. Otýlie z konce 19. století ve Frýdku na Staroměstské ulici se váže tato pověst: Původně v těchto místech existovala studánka se zázračnou vodou, které lidé v širokém okolí připisovali léčivé účinky. Po té, co se díky vodě ze studánky uzdravily z těžké oční choroby matka i sestra bohatého frýdeckého měšťana Jana Pešata, nechala zde tato rodina vystavět ke cti a chvále sv. Otýlie, patronky očních chorob, drobnou kapli. Ta má podobu kamenné zdi umístěné ve svahu při vývěru pramene s centrální kaplí, v jejíž nice je na dřevěném sloupku umístěn triptych zobrazující sv. Otýlii. Světice je zde spodobněna jako jeptiška držící ...

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)