hostinec U krále Václava IV.

Stará pošta, radnice
Původně gotická stavba, doložená v 15. stol. V r. 1424 zde probíhala mírová jednání mezi husitskými a katolickými pány. V r. 1527 zájezdní hostinec. Budova přestavěna barokně a klasicistně v 18. stol.
pohled od severozápadu
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Budova staré radnice je doložena v 15. století. Dne 16. 10. 1424 se zde sešel sněm husitských a katolických pánů k vyjednání příměří. K dohodě zde nedošlo, podařilo se ale prodloužit přiměří. Další podobný sněm se konal v Kouřimi. Z původní středověké stavby se uchovaly gotické sklepy s valenou klenbou. V r. 1527 je zde uváděn zájezdní hostinec s poštovní stanicí. Roku 1597 je poprvé uváděn název hostince „U krále Václava IV." Barokně byla budova přestavěna po roce 1735. Klasicistní úpravy zde proběhly ve 2. polovině 18. století, z této přestavby pochází mansardová střecha a balkon nad vstupním portálem, zdobený umělecky ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 4, Academia, Praha 1982), 19.5. 2009

Beroun  (BE)