Moje místa 0
Bývalý městský šlechtický palác rodu Chlumeckých vystavěný před r. 1845 v klasicistním slohu na nároží ulic Česká a Jakubská. R. 1867 zde byl ustanoven První brněnský pěvecký a čtenářský kroužek pro dělníky a živnostníky.
průčelí paláce z nároží ulice České a Skryté
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Graficke pismenko Bývalý městský šlechtický palác rodu Chlumeckých vystavěný před polovinou 19. století v klasicistním slohu na nároží ulic Česká a Jakubská. V současné době jsou přízemní prostory paláce využívány ke komerčním účelům jako různé obchody a ve sklepních prostorech funguje stylová Středověká krčma.

Historie paláce Chlumeckých
    Klasicistní městský šlechtický palác vystavěný roku 1845 pro rodinu Chlumeckých na nároží ulic Česká a Jakubská. Objekt vznikl na místě několika (4 až 5) starších měšťanských domů s hlavním průčelím obráceným do hlavní tranzitní ulice vedoucí z centrálního náměstí (dnes nám. Svobody) k Veselé bráně a dále na sever. V roce 1867 byl v paláci založen První brněnský pěvecký a čtenářský kroužek pro dělníky a živnostníky.

popis

Palác nabyl podobu třípatrové budovy s půdním polopatrem na půdoryse čtverce s vnitřním nádvořím přístupným průjezdem z ulice České. Jednoduchá klasicistní fasáda objektu je prolomena většími okny, jež jsou zdobeny profilovanými špaletami a drobným ornamentálním lemováním. Nad okny 1. patra se nacházejí trojúhelníkové římsy (tympanony) s dekorativními náběhy na orámování oken. Nad okny 2. patra se nacházejí pouze jednoduché nadokenní římsy,