Herringův palác

dům U Zlaté lodi
Pozdněklasicistní palác z prvé pol. 19. stol. na místě domů z pol. 13. století. Pojmenován po rytíři J. P. Herringovi, zakladateli dolů v Zastávce u Brna. Autorem dnešní podoby je vídeňský architekt Ludwig Förster. Dnes sídlo pracoviště NPÚ.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Palác stojí na městišti, kde nedávné archeologické výzkumy prokázaly existenci dvou domů již ve 13. století. Z této doby byla objevena např. odpadní jáma či unikátní pec. Domy byly mnohokrát přestavovány a upravovány – jejich raný vývoj připomínají dva dochované raně gotické portálky v suterénu objektu. Prvním doloženým majitelem byl Jan z Rohru, podle zápisu z roku 1328 městský rychtář. Mezi další držitele objektu patřili v 17. století premonstráti a v 18. století Dietrichsteinové. Svoje dnešní jméno získal podle svého majitele z první poloviny 19. století, rakouského uhlobarona a majitele dolů v Zastávce u Brna, rytíře Johanna ...
Milan Caha (Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, A/I, Academia, Praha 1994 a www.mojebrno.wz.cz), 15.5. 2009