Brněnská Reduta patří k nejstarším divadelním budovám ve střední Evropě, připomínaná r. 1608, přestavěna v l. 1731–32. V r. 1767 první veřejné provedení česky zpívané opery. V současné době je zde scéna Národního divadla v Brně.
divadlo Reduta v pohledu ze Zelného trhu
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Brněnská Reduta patří k nejstarším divadelním budovám ve střední Evropě. Na počátku 17. století sloužil nárožní dům na Zelném trhu jako městská hospoda. Zmínka o ní je z roku 1608 v souvislosti s návštěvou arciknížete a budoucího císaře Matyáše, kdy zde byl vystaven známý Brněnský drak. V hospodě již tehdy hostovaly různé kočovné divadelní společnosti. Speciální divadelní sál byl přistavěn v letech 1731–1732. V roce 1767 se zde údajně konalo první veřejné provedení česky zpívané české opery. Na sklonku téhož roku – 30.12.1767 – zde při své návštěvě Brna vystupoval tehdy jedenáctiletý Wolfgang Amadeus Mozart. O sto let později zde hostoval ...
Milan Caha (Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, A/I, Academia, Praha 1994 a www.encyklopedie.brna.cz), 15.5. 2009