Sousoší sv. Jana z Nepomuku z roku 1739. Kolem ústřední sochy na pilířích zábradlí šest soch svatých patronů – Josefa, Otty, Františka z Paoly, Antonína, Jana z Boha a Otýlie. Na podstavci výjev svržení světce z mostu. Autorem snad J.A. Heinz.
© Ivo Rozehnal, 05/2009
Graficke pismenko Dub nad Moravou je poutní místo na Hané. V samotném městysu je velké množství drobných památek. Turisticky je obec vyhledávaná převážně cykloturisty. Jižněji leží město Tovačov, známé svým zámkem.
Ivo Rozehnal , 14.5. 2009

historie

Sousoší sv. Jana Nepomuckého stojí západně od hlavní křižovatky městysu Dub nad Moravou. Jak je uvedeno na informační tabuli – sousoší je z roku 1739, tehdy stávalo před starou farní budovou. Okolo ústřední sochy světce je na pilířích prolamovaného zábradlí šest soch svatých patronů – Josefa, Otty, Františka z Paoly, Antonína, Jana z Boha a Otýlie. Na podstavci je výjev svržení světce z mostu a latinský nápis. Česky přeložen zní: „Ku poctě sv.

Ivo Rozehnal - podle infotabule v obci, 14.5. 2009

socha, monument