Deska vsazená roku 1654 do obnovených litovelských městských hradeb s textem, upomínající na zničení města Švédy o 9 let dříve. Při demolici hradeb přemístěna na levý břeh ramene Moravy a roku 1948 opatřena českým překladem textu.

Švédská deska v Litovli

Graficke pismenko Deska vsazená roku 1652 do obnovených městských hradeb s textem, upomínající na zničení města a hradeb Švédy v červnu 1643. Při demolici hradeb byla přemístěna na levý břeh ramene Moravy a roku 1948 opatřena českým překladem textu.
Ivan Grisa, dle desky s překladem původního textu, 13.5. 2009

popis

Citace textu na desce: LÉTA PÁNĚ1543 DNE 19 ČERVNA OBLÉHALA HLAVNÍ ŠVÉDSKÁ ARMÁDA MĚSTO LITOVEL. V TĚCHTO MÍSTECH PRUDCE ODSTŘELOVALA MĚSTO PAK HO DOBYLA ÚTOKEM. POTÉ VYHODILA DO POVĚTŘÍ TŘI VYSOKÉ A PEVNÉ VĚŽE I S OBĚMA BRANAMI, ROZ- METALA HRADEBNÍ PŘEDPRSEŇ, ZBOŘILA PŘÍKOP I VAL A V NEPŘÁ- TELSKÉ ZVŮLI ŽALOSTNĚ ZNIČI- LA CELÉ MĚSTO.