Secesní vila z roku 1913 postavená pro tehdejšího litovelského starostu Sochu. Tehdy zde bylo umístěno i městské museum, na budovu byly osazeny historické kamenické prvky. Po roce 1945 budova připadla policejním složkám.
Sochův dům od jihu
© Ivan Grisa 05/2009
Dům se nachází v sousedství Husova sboru, asi 200 m východně od hlavního náměstí Přemysla Otakara II.

Sochův dům v Litovli
    Secesní vilu z roku 1913 si nechal postavit tehdejší litovelský starosta Socha. Tehdy zde bylo umístěno i městské museum, na budovu byly osazeny historické kamenické prvky jako renesanční portál radnice a náhrobníky Jana staršího Bořejčka z Bříšťan a na Přestavlkách (†23. 11. 1566) a neznámého litovelského měšťana po obou stranách hlavního vchodu. Po roce 1945 budova připadla policejním složkám, které zde sídlí dodnes.
    Ivan Grisa, dle B. Samek: Umělecké památky Moravy, svazek 2, Academia 1999, 13.5. 2009

Olomouc  (OL)