Moje místa 0
Několik uničovských domů středověkého původu s barokními či klasicistními fasádami, většinou opatřených atikami, kryjícími valbové střechy. Přes ochranu jádra města formou městské památkové zóny většinu objektů dodnes poškozují nevhodné modernisace.
Dům v ulici Dr. Beneše

Měšťanské domy v Uničově

Graficke pismenko Uničov je jedním z nejstarších měst u nás s právně kodifikovaným statutem. Dokládá to listina Přemysla Otakara I., kterou potvrzuje, že roku 1213 věnoval jeho bratr, markrabě moravský Vladislav Jindřich osadníkům pozemky k založení nového města u starší osady. Původní zástavba města sestávala s výjimkou farního kostela zřejmě z dřevěných, částečně zapuštěných objektů. Kamenné domy začaly kolem náměstí a hlavních ulic vyrůstat ve 14. a 15. století. Několikrát město poškodily požáry a dobývání (zejména za třicetileté války), koncem 18. století se do značné míry sjednotil vzhled měšťanských domů: na náměstí a v hlavních ulicích se ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 7, Libri 2008, 17.5. 2009