Pomník od jihu
© Ivan Grisa 05/2009
Pomník císaře Josefa II. stojí u vyústění ulice Dr. Beneše do náměstí Osvobození (dějiny někdy žertují...).

Pomník Josefa II. v Uničově
    Litinová socha z produkce Blanenských železáren byla osazena roku 1882. Po obsazení Uničova českým vojskem byla demontována, díky použitému materiálu přežila válečnou sbírku barevných kovů. Nově instalována po roce 2000. Josef II. byl nejstarším synem Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského, prvním příslušníkem habsbursko-lotrinské dynastie. V německojazyčných oblastech monarchie byl vnímán jako "selský císař" vzhledem ke zrušení