Místo původních palisád postavena do 1327 kamenná hradba s čtyřmi branami a fortnou. Zesílení počátkem husitských válek a na přelomu 15. a 16. stol. Po dobytí Uničova Švédy 1642 nové zemní prvky, poslední oprava 1742. Od poč. 19. stol postupný zánik.
Medelská brána od východu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Nejrozsáhlejší dochovaná část hradeb se nachází na severozápadním obvodu historického jádra města mezi ulicemi Solní a Školní. Přibližně uprostřed tohoto úseku stojí Medelská brána, která dnes slouží jako obytný dům. Mezi Medelskou a Školní ulicí je před hradbou upravený parčík.
Šatlavu a přilehlou baštu najdeme na jižním konci Příční ulice. Objekt prochází v současnosti rekonstrukcí, občas je zpřístupněn (muzejní noc ap.).
Zbrojnice u Vodní fortny stojí na Bezručově náměstí, je sídlem sporadicky otvíraného městského musea. Po obou jejích stranách byla nepříliš věrně obnovena hlavní hradba, příkop přechází dřevěná lávka. Na jeho jižním konci najdeme dům čp. 322, zvaný Zámeček s intaktně dochovaným klasicistním pláštěm.

Městské opevnění v Uničově
    Na místě původního palisádového opevnění byla do roku 1327 postavena kamenná hradba se čtyřmi branami (severní Šumvaldská, severozápadní Medelská, jihozápadní Litovelská, východní Brničská), Vodní fortnou na jihovýchodě a postupně postavenými 34 baštami. Opevnění bylo zesílováno počátkem husitských válek a na přelomu 15. a 16. století. Město přestálo obléhání husitů 1424 a 1431 i Matyáše Korvína 1468. V letech 1575–85 vznikl před původní hlavní

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 7, Libri 2008, 17.5. 2009