Oranžerie od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2009
Nová oranžerie se skrývá pod opěrnou zdí východní části Královské zahrady mezi Velkou míčovnou a letohrádkem.

historie

Moderní architekturu na Pražském hradě zastupuje nejviditelněji nová oranžerie, postavená roku 1999 podle projektu Evy Jiřičné na místě zchátralého skleníku východně od Velké míčovny. Objekt o rozměrech 84,5 x 8,97 m zastřešuje segmentová skleněná skořepina, zavěšená na demontovatelné konstrukci z nerezových trubek. Částečně zůstala zachována obvodová zeď původního skleníku, která nese stabilizační příhradovou trojúhelníkovou konstrukci.