Drobná bezeslohová kaple se zvoničkou uprostřed bývalé návsi obce Žabeň na Místecku. Vystavěna kolem r. 1838 obyvateli obce na místě starší zvonice. Zasvěcena sv. Fabiánovi a Šebestiánovi.
pohled na kapli od mostu přes říčku Olešnou
© Jan P. Štěpánek 08/2008
Graficke pismenko Malá obec Žabeň, ležící přibližně 4 km severozápadně od Místku, je na architektonické památky poměrně skoupá. Nejvýznamnější stavební památku tak tvoří menší kaple zasvěcená sv. Fabiánovi a Šebestiánovi na severním okraji někdejší návsi.
Kaple se v současnosti nachází uprostřed křižovatky místních cest a je pečlivě udržovaná.

historie

Na místě současné kaple nedaleko bývalého Naiserova mlýna (dnes vlastní mlýn zaniklý) původně stávala dřevěná zvonička v podobě sloupu se stříškou a zvonem. Před rokem 1838 na jejím místě žabenští občané vystavěli zděnou kapli a zavázali se jí v „náležitém pořádku udržovati“. Revers, kterým se k tomuto žabenští zavazují, je dodnes uchován na faře v nedalekém Paskově. Nově vystavená kaple byla zasvěcena sv. Fabiánovi a Šebestiánovi na památku

popis

Drobná bezeslohová kaple na půdoryse čtverce s dvojicí stupňovitých štítů mezi sedlovou střechou. Kapli v hodní části lemuje profilovaná korunní římsa, která prochází i oběma štíty. Boční stěny kaple prolamují dvě malá okénka. Uprostřed hřebene střechy vystupuje nad kapli oktogonální zvonice zakončená jehlancovou měděnou střechou. Průčelí kaple obrácené k severovýchodu je prolomeno vstupním otvorem, skrz který je možno si prohlédnou klenutý

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)