Barokní kostel v dominantní poloze nad centrem městečka Úsov. Postaven na místě starší stavby 1734 snad podle Hildebrandtova projektu. Později upravena atika na věži. Od roku 1945 využíván jen sporadicky.
Graficke pismenko Kostel stojí na vyvýšenině nad úsovským náměstím. Parkování možné přímo pod ním. Autobusové spojení z Mohelnice a Šumperka, nejbližší vlaková zastávka Troubelice na trati Olomouc - Šumperk (asi 5 km severně, po zelené značce k zámku, dále po modré).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, pravidelně v neděli od 8.00 a ve středu od 16.30.

Kostel svatého Jiljí v Úsově
    Barokní kostel stojí v dominantní poloze nad centrem městečka, obklopen bývalým hřbitovem. Byl postaven na místě starší stavby 1734 snad podle Hildebrandtova projektu. Později došlo k úpravě atiky na věži. Od roku 1945 se využívá jen sporadicky, v posledních letech je farnost spravována ze Zábřehu.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 7, Libri 2008, 10.5. 2009
    autor projektu
    Kostel v Úsově je nepochybným dílem vídeňského architekta a stavitele Antona Erharda Martinelliho. Autorství je doloženo jednak archivně a jednak slohovým rozborem.
    Martin Šanda , 28.6. 2013