Moje místa 0
Stavba z roku 1783 na místě starší budovy, nuceně demolované 1721. Ta nahradila 1688 původní dřevěnou modlitebnu. Náboženská obec, která spravovala rozsáhlou okolní oblast, zanikla po obsazení Sudet 1938. Po válce evangelický sbor, důkladně obnovena.
Západní průčelí
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Synagoga stojí severně od Mírového náměstí. Spravuje ji nadace Respekt a tolerance (viz kontakt), prohlídky v uvedených časech na požádání na uvedených kontaktech (jak nadace, tak místních obyvatel). Zejména mimo hlavní turistickou sezonu je vhodné domluvit termín s předstihem.
Ze židovské komunity v Úsově pocházeli předkové senátora Johna Kerryho, neúspěšného presidentského kandidáta z roku 2004.

Synagoga v Úsově
    Židovská komunita v Úsově vznikla po polovině 15. století, kdy došlo k vyhnání Židů z okolních královských měst, zejména z Olomouce (1454). S podporou majitelů panství se domohli četných práv, kvůli nim dokonce přeložil císař Maxmilián II. roku 1571 úsovský týdenní trh ze soboty na středu. Nejpozději na počátku 16. století obec disponovala synagogou (patrně dřevěnou) a rabínem. Komunita přežila se ztrátami třicetiletou válku, po jejím skončení

Ivan Grisa, dle informačního letáku nadace Respekt a tolerance, 10.5. 2009