Hrad z 2. poloviny 13. stol. V držení Markvarticů do 15. stol. R. 1504 hrad koupil Bartoloměj Hiršpergár. V r. 1563 přestavěn renesančně. V letech 1639–1645 těžce poškozen Švédy. Po r. 1714 účelově využíván a dochoval se v dobrém stavu. V r.1987 vyhořel.
Vartemberk - pohled na zámek od jihu

Graficke pismenko Zámek se nachází na severním okraji města Stráž pod Ralskem. Původně zde byl postaven Markvartici ve 13. století hrad. V průběhu století se v držení hradu, později zámku vystřídalo velké množství majitelů. Ke škodě zámku mezi ně patřila po r. 1968 i posádka sovětské armády, po níž zůstal v dezolátním stavu. Roku 1987 zámek vyhořel. V současné době je nepřístupný, ale objevují se snahy zámek rekonstruovat.

historie

Město Stráž pod Ralskem vzniklo v podhradí hradu převzalo i jeho jméno. Hrad pochází z druhé poloviny 13. století a dal jméno mocnému panskému rodu, jehož pánové se psali s přídomkem "z Wartenberka". První zmínka o hradu Stráži je z roku 1281. Dalším z dokladů, potvrzujícím jeho existenci, je listina krále Václava II. z roku 1283. V držení Markvarticů zůstal Vartenberk až do 15. stol. Po husitských válkách se

Tomáš Durdík, Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů, Praha 1999, 17.11. 2006

Kolonáda na Rajstně - výlet za krásou i poznáním

Hrady a zámky

Kopec s příhodným názvem Homole, se vypíná nad malebným městem Valtice. O tom, že stojí za to tento kraj navštívit a na Homoli si vyšlápnout, se vás dnes pokusím přesvědčit.

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska