Kaple hornické osady Kněžiště vznikla ve 14. stol., poničena za třicetileté války, obnovena v letech 1692–1700. Po r. 1945 zpustla, opravena poprvé v 70. letech, důkladně v letech 1999–2000 v rámci projektu hornické naučné stezky. Slouží k církevním i kulturním účelům.
Kaple od jihu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Kaple stojí u odbočky k hotelu Komáří vížka ze silnice Krupka - Fojtovice. Prochází kolem ní několik turistických značek a cyklostezek. Autobusové spojení z Teplic a Krupky (linka 142), nejbližší celoročně funkční železniční stanice Bohosudov na trati Ústí n. L. - Chomutov vzdálena asi 5 km jižně a mnohem níže. Atraktivní spojení nabízí sedačková lanovka Bohosudov - Komáří vížka, jejíž horní stanice se nachází asi 300 m východně.

historie

Kaple hornické osady Kněžiště vznikla ve 14. století. Byla poničena za třicetileté války roku 1634, obnovena v letech 1692–1700 na popud Vojtěcha ze Šternberka stavitelem H. G. Prüchelem. Interiér je barokní, exteriér zřejmě vzhledem k extrémním klimatickým podmínkám velmi střídmý, prakticky bez slohových znaků. Později byl na svahu pod kaplí zřízen pro obyvatele Kněžiště a Horní Krupky hřbitov, jehož částečně zachované náhrobky dokládají, že v

Ivan Grisa, dle webové stránky města Krupky, 6.5. 2009

Teplice  (TP)