Hrady.cz
Gotický kostel připomínaný poprvé 1352, obnoven 1470. Roku 1780 prodloužena loď a postavena nová věž. Zachovány gotické články zejména na presbytáři, několikrát se opakuje erb Lungwitzů, jimž ves patřila ve 14.–16. století. Opraven po roce 1990.
Kostel od severovýchodu
© Ivan Grisa 05/2009
Žežice (součást obce Chuderov) stojí v horní části údolí Mlýništského potoka severně od Ústí nad Labem. Příjezd autem z ústeckých čtvrtí Krásné Březno, Neštěmice nebo Severní Terasa po silnicích III. třídy. Od ústecké MHD nejsnazší cesta z konečné trolejbusů v Doběticích (linky 53 a 54) po modré značce (asi 2 km), lze použít i neznačené cesty od Erbenovy vyhlídky (viz heslo).
Do vlastních Žežic autobusové spojení sporadické, omezené jen na pracovní dny.
Ivan Grisa , 3.5. 2009

Kostel svatých Petra a Pavla v Žežicích
    Gotický kostel připomínaný poprvé 1352, obnoven po husitských válkách roku 1470. Roku 1780 údajně prodloužena loď a postavena nová věž, přistavěny sakristie a oratoř po stranách presbytáře. Zachovány gotické články zejména na presbytáři, několikrát se opakuje erb Lungwitzů, jimž ves patřila ve 14.–16. století. Po roce 1945 opuštěn a zchátralý, opraven po roce 1990. V současnosti bez pravidelných bohoslužeb. Vnitřní zařízení většinou novodobé,

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 4, str. 419, Academia 1982, 3.5. 2009