Jesuité budovali své sídlo v Březnici s podporou pobělohorského majitele panství Přibíka Jeníška z Újezda v letech 1638–51 nejprve jako residenci, od roku 1651 jako kolej. Po zrušení řádu 1773 sem přenesena fara z Bubovic, kam město předtím spadalo.
Západní průčelí kostela z náměstí
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Komplex jesuitské koleje, kostela a gymnasia zaujímá východní část historického jádra Březnice. Parkování možné na hlavním náměstí, kde jsou i autobusové zastávky. Od železniční stanice kolem zámeckého areálu a přes most asi 750 m.
Kostel přístupný při bohoslužbách, pravidelně neděle od 9.45.
Ivan Grisa , 2.5. 2009

Jesuitská kolej s kostelem svatých Františka a Ignáce v Březnici
    Jesuité budovali své sídlo v Březnici s podporou pobělohorského majitele panství Přibíka Jeníška z Újezda (královského prokurátora při procesu s povstalci 1620) v letech 1638–51 nejprve jako residenci, od roku 1651 jako kolej. Po zrušení řádu 1773 sem byla roku 1778 přenesena fara z nedalekých Bubovic, kam město předtím spadalo.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I. díl, Libri 1996, 2.5. 2009