Unikátně zachované židovské ghetto založené 1570 Ferdinandem z Lokšan, dnešní podoba z 18.–19. století. Pravidelně uspořádané domy kolem dvou náměstí, uprostřed severního synagoga. Zvláštní status dokládají dodnes zachovaná římská popisná čísla.
Synagoga od jihu
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Lokšany se nacházejí severně od západní části březnického hlavního náměstí, na němž je možno bezplatně zaparkovat. Od železniční stanice je to přibližně kilometr kolem zámeckého areálu, jesuitské koleje a téměř přes celé náměstí.
Ivan Grisa , 2.5. 2009

Židovské ghetto Lokšany v Březnici
    Unikátně zachované židovské ghetto založené 1570 majitelem březnického panství Ferdinandem z Lokšan. Dnešní podoba převážně z 18.–19. století (zejména po požáru 1821). Pravidelně uspořádané většinou jednopatrové domy s barokními a klasicistními fasádami kolem dvou náměstí, uprostřed severního z nich synagoga. Její dnešní podoba dokončena roku 1874. Přístup z náměstí úzkou uličkou, kterou do 20. století uzavírala brána. Zvláštní status dokládají

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 1, str. 138, Academia 1977, 2.5. 2009

židovské památky
     Příbram  (PB)