Bývalá gotická městská brána ze 14. století spojující ghetto s osadou Závodí. V r. 1671 byla zaslepena a včleněna do novostavby jezuitského konviktu. R. 1994 proběhla rekonstrukce. Dvoupatrová věž s got. portálem a vpadlinou padacího mostu.
Židovská brána z vnější strany
ve směru přístupu z předměstské osady Závodí do města (ghetta)
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Graficke pismenko Zachovalý objekt bývalé gotické Židovské brány v linii vnitřní mětské hradby, kterou se v minulosti procházelo z židovského ghetta do předměstské osady Závodí (dnes areál výstaviště Flora Olomouc a.s. a hřiště patřící místnímu Sokolu v zákrutě Mlýnského potoka).
V 17. století byla brána zaslepena a stala se součástí jezuitského konviktu.
V současnosti je brána citlivě zrekonstruována a slouží jako průchod mezi upraveným nádvořím bývalého konviktu (dnes universita) a parkově upraveným parkánem s vodotrysky. Brána je přístupná z ulice Univerzitní.

Historie a popis brány
    Zachovalý objekt tzv. Židovské brány, která zpřístupňovala ghetto s jihovýchodním podměstím (s tzv. předměstskou osadou Závodí), pochází snad již ze 14. století. Po roce 1671 byla zaslepena a stala se součástí jezuitského konviktu. V roce 1994 proběhl stavebně historický průzkum brány, který odkryl původní gotické detaily a dnes opět zakryté renesanční atiky. Brána v podobě dvoupatrové hranolové věže byla postavena v linii vnitřní městské