Hrady.cz
Gotický kostel někdejšího horního městečka na severním úbočí Šumavy. Dostupné prameny udávají vznik současné stavby v 15. století, nelze vyloučit starší původ. Upraven v 18. století, po roce 1945 omezené využití a chátrání.
Pohled z Horního náměstí (od jihu)
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Kostel stojí na rozhraní obou hartmanických náměstí, přímo u silnice II/190 Hartmanice - Železná Ruda. Naproti obecní informační středisko, parkování možné na obou náměstích. Autobusové spojení ze Sušice, kde je i nejbližší železniční stanice.
Kostel přístupný při bohoslužbách, pravidelně v neděli od 10.30.
Ivan Grisa , 30.4. 2009

Kostel svaté Kateřiny v Hartmanicích
    Gotický kostel někdejšího horního městečka na severním úbočí Šumavy. Dostupné prameny udávají vznik současné stavby v 15. století, nelze vyloučit starší původ. Hartmanice se jako městečko připomínají poprvé roku 1320, do husitských válek náleželo zdejší clo církevním institucím (břevnovský klášter, arcibiskupství). První zmínka o farnosti 1332. Kostel upraven v 18. století, po roce 1945 omezené využití a chátrání.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 1, str. 361, Academia1977, 30.4. 2009