Terénní pozůstatky a příkopy po nejspíše dřevěném hrádku blíže neznámé historie, osídleném ve 13.–15. stol. Možné sídlo Zbuda z Radče, připomínaného v l. 1318–23 při sporech s Vokem z Rotštejna.
Celkový pohled přes čelní příkop od jihovýchodu
Graficke pismenko Až v roce 1989 byly (znovu)objeveny zbytky hrádku či opevněného sídla zvaného Radeč, nacházející se na dlouhé úzké ostrožně asi 0,5 km západojihozápadně od arboreta Bukovina u Hrubé Skály, nad rozcestím zelené a modré turistické značky s příznačným jménem Pod Radčí. Od tohoto rozcestí je možný i přístup na ostrožnu krátkým a v závěru strmým výstupem. Pohodlnější ale delší cesta vede pěšinou po vrcholu ostrožny směrem od Nouzova.
Filip Matoušek, 30.4. 2009

Historie
    Historické osudy lokality a kontext jejího vzniku jsou dosud neznámé. Zlomky keramiky nalezené při povrchovém průzkumu pocházejí z 15. století, jejich malý počet a vypovídací hodnota ale definitivní hodnocení neumožňují. Analogie z okolních lokalit (tesané příkopy, studna) umožňují rámcové datování do 13.–15. století. Jedinou zmínkou z písemných pramenů, kterou by snad bylo možné spojit s existencí hrádku, je predikát Zbuda z Radče,

J. Waldhauser: Český Ráj očima archeologie, Knihy 555, Liberec 2006, 30.4. 2009

popis

Od pokračující plochy ostrožny byl hrádek oddělen ve skále vytesaným příkopem, který je dodnes poměrně hluboký a velmi výrazný. Na ploše první části lokality, snad původního předhradí, se v severozápadní části nachází nepříliš výrazné čtvercové zahloubení, pravděpodobně podvalí dřevěné věžovité stavby, částečně vytesané do skalního podloží. Za ním přehrazuje ostrožnu v jejím nejužším místě další, již mnohem méně výrazný a snad v plném rozsahu

Filip Matoušek (zdroj: J. Waldhauser: Český Ráj očima archeologie, Knihy 555, Liberec 2006), 30.4. 2009