Moje místa 0
Kostel vystavěn v l. 1587–89 rodem Syrakovských z Pěrkova na místě starší dřevěné stavby. Posvěcen olomouckým biskupem Stanislavem Pavlovským v r. 1591. Goticko-renesanční stavba. Uvnitř náhrobky Syrakovských.
pohled na kostel od fary
© Jan P. Štěpánek 03/2009
Graficke pismenko Kostel sv. Jana Křtitele – vedle renesančního zámku druhá nejvýraznější architektonická památka a dominanta Staré Vsi nad Ondřejnicí – ležící při silnici č. 58 v polovině cesty mezi Příborem a Ostravou. Samotný kostel stojí v severní části středu obce, na mírném návrší nad říčkou Ondřejnicí.

historie

Na místě současného kostela stával původně kostelík starší, dřevěný, jehož vznik lze klást někdy do počátku 14. století. Kostel v dnešní podobě dal vystavět mezi roky 1587 až 1589 na místě staršího majitel staroveského panství Ctibor Syrakovský z Pěrkova, písař Markrabství moravského. Slavnostní posvěcení se konalo za přítomnosti samotného olomouckého biskupa Stanislava Pavlovského 28. dubna 1591.

popis

Kostel je tvořen jednolodní obdélnou stavbou s goticko-renesančním jádrem a polygonálně ustoupeným nižším presbyteriem. Západnímu průčelí dominuje vstupní ustoupená věž se zvonovým patrem zakončená helmicí s lucernou. Věž byla původně v přízemí otevřená trojicí portálů z nichž zůstal uchován jeden v průčelí. Zbylé dva postranní byly zazděny, avšak při zachování původních kamenných ostění s lomeným obloukem. Stěny lodě kostela i presbyteria, jež