Zajímavá barokní poklona sv. Janu z Nepomuku v obci Hamry, proslavené svými rybníky.
Poklona sv. Janu z Nepomuku v obci Hamry
© Ivo Rozehnal, 04/2009
Graficke pismenko Obcí Hamry vede červená tur. značka a cyklostezka od Plumlova, dále kolem rybníků, údolím Okluky k Ježovu hradu, dále na Repechy, či Malé Hradisko. Na konci obce před rybníky se nachází pozoruhodná církevní stavbička. Jedná se o barokní poklonu sv. Janu z Nepomuku. Už na první pohled je vidět, že lidová tvořivost asi musela nahradit zničenou sochu světce. V přístřešku poklony stojí kamenný sloup zakončen hlavičkami andílků. Na hlavě sloupu s andílky stojí malovaná socha světce s jeho atributy. Přes tuto skutečnost vypadá dílo pěkně. Samotný sloup nese nápis: NAKLADEM KRISTIANA SVŠILA MINAŘE TEN ČAS ZDE Ao 1731.
Zdejší rybníky v okolí jsou mimořádně důležitým ekosystémem zdejší fauny (obrovská populace ropuch, skokanů, užovek a vodního ptactva).
Ivo Rozehnal , 19.4. 2009

socha, monument