Hrady.cz
Zvonička, původně patřící břevnovskému klášteru, byla postavena v r. 1873. V osmdesátých letech 20. století přesunuta na dnešní místo. Opravena v r. 2002.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Zvonička stojí na rušné Bělohorské ulici, nedaleko křižovatky s ulicí Falckou. Nedaleko staví autobus č. 108 a tramvaje 22 a 25 (zastávka Malý Břevnov)
18.4. 2009

historie

Zvoničku na hlavní ulici Malého Břevnova nechal v roce 1873 postavit břevnovský benediktýnský klášter. Když obec Břevnov v roce 1907 hledala místo na novou školu, klášter jí prodal pozemek i s touto kapličkou. Kaplička původně stála před novou školní budovou. V osmdesátých letech, v souvislosti s rozšiřováním Bělohorské ulice, byla posunuta o několik metrů severněji, na dnešní místo. Zvonice, jedna z mála stavebních památek této části Břevnova,

Milan Caha (zdroj: Augusta P. edt.:Kniha o Praze 6, MILPO, Praha 1999), 18.4. 2009