Hrady.cz
Rokoková hřbitovní kaple z r. 1762 je přičítána A. Luragovi. V r. 1778 byla rozšířena a opravena na konci 20. století. V interiéru malby a oltářní obraz od J. Hagera z r. 1778, náhrobní deska opata Oldřicha z r. 1381. Pod kaplí krypta.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Břevnovský hřbitov byl založen na okraji klášterní zahrady roku 1739. Na ploše 1,72 ha je 2520 hrobů. Byli zde pohřbíváni mniši benediktini ze sousedního kláštera (např. arciopat Opasek), církevní hodnostáři, kanovníci svatovítské metropolitní kapituly, benediktinky, anglické panny, bosé karmelitánky, kapucíni z Hradčan i obyvatelky Ústavů šlechtičen. Rovněž je zde pohřbena řada významných „civilních“ osobností – např. filozof Jan Patočka, básník Ivan Diviš či písničkář Karel Kryl.
19.4. 2009

historie

Rokoková dvoudílná hřbitovní kaple byla na břevnovském hřbitově vystavěna po polovině 18. století, dokončena a vysvěcena byla roku 1762. Kaple je přičítána významnému architektu Anselmo Luragovi. Kaple byla v roce 1778 rozšířena, důkladně opravena byla v 90. letech 20. století. Interiér zdobí nástropní malby s námětem posledního soudu od Josefa Hagera z roku 1778, stejný autor vytvořil i oltářní obraz, v oltáři je zakomponována náhrobní deska

Milan Caha (zdroj: Škoda, E: Pražské svatyně, Libri, Praha 2002), 19.4. 2009