Mariánsky stĺp z roku 1675 pred kostolom Najsvätejšieho Spasiteľa na rozhraní Hlavného a Františkánskeho námestia v Bratislave. Pripomína víťazstvo cisára Leopolda I. nad protestantským sprisahaním v r. 1670–1671.
Mariánsky stĺp
Celkový pohľad na stĺp
Graficke pismenko Stĺp stojí na mieste v hojnej miere navštevovanom turistami. Je voľne prístupný.
K stĺpu sa viaže jedna zaujímavá udalosť z 25.6.1741, kedy sa pred stĺpom zastavil korunovačný sprievod Márie Terézie. Kráľovná pred stĺpom pokľakla a prosila o podporu Pannu Máriu, svoju osobnú patrónku.
Na mieste, kde dnes stojí stĺp, bol 16.7.1671 popravený jeden z čelných predstaviteľov sprisahania, moravský protestantský kazateľ Mikuláš Drábik.
Ľubomír Repta, zdroj: Š. Holčík, Korunovačné slávnosti Bratislava (1563 - 1830), 15.4. 2009

historie

V roku 1675 postavili pred pôvodne evanjelickým kostolom na Františkánskom námestí stĺp, na hlavicu ktorého umiestnili skulptúru Panny Márie držiacej v náručí Ježiška. Stĺp postavený z ideologických dôvodov mal okoloidúcim pripomínať víťazstvo katolicizmu v osobe cisára a uhorského kráľa Leopolda I. nad protestantizmom pri potlačení sprisahania v rokoch 1670–1671. Jeho posviacka sa konala 7.12.1675.
    Ľubomír Repta, zdroj: J. Oršulová, Heraldické pamiatky Bratislavy, 15.4. 2009

popis

Jednoduchý oválny stĺp na štvorhrannom podstavci nesie na štylizovanej hlavici plastiku korunovanej Madony s Dieťaťom v náručí, tvárou otočenej k jezuitskému kostolu Najsvätejšieho Spasiteľa. Podstavec obsahuje na bočných stranách nápisy hlásajúce Leopoldov triumf, na čelnej strane je umiestnený reliéf anjelmi nesenej monštrancie a na zadnej strane plastický erb Uhorského kráľovstva.