Židovský hřbitov z počátku 17. století, nejstarší čitelný náhrobek z r. 1652. Na ploše 943 m2 je cca 250 náhrobků převážně žulových stél barokního typu. Ruiny průchozí márnice jsou v západní části zdi.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Hřbitov leží na jih od obce, poměrně daleko od centra (cca 1200 m vzdušnou čarou), nedaleko památkově chráněného Dolního mlýna. Z obce se k němu lze dostat po neznačené polní cestě (sjízdné i pro cyklisty). Pokud pojedete autem, doporučuji jej nechat na polní cestě odbočující na východ ze silnice 131 ve směru na Šimanov (odtud je hřbitov dolů po polní cestě asi 800 m). Hřbitov lze snadno nalézt podle osamělé skupiny vzrostlých stromů, rostoucích po celé ploše pohřebiště.
M.C., 17.4. 2009

historie

Židovské osídlení Větrného Jeníkova existovalo pravděpodobně již v 15. století po vyhnání Židů z Jihlavy, doloženo je však až z poloviny 17. století. Z počátku 17. století pochází hřbitov, nejstarší čitelný náhrobek je datován rokem 1652. Podle kroniky sloužil tradičně jako hrobník mlynář z nedalekého Dolního mlýna. Na obdélníkové ploše o velikosti 943 m2 je cca 250 náhrobků převážně žulových stél barokního typu. Ruiny márnice jsou dochovány v