Moje místa 0
Toleranční modlitebna z roku 1788, interiér upraven v roce 1881. Kolem je hřbitov, založený zároveň s modlitebnou, s několika zajímavými náhrobky z počátku 19. století V r. 1991 opravena.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Po vyhlášení tolerančního patentu v roce 1781 se přihlásilo 19 obyvatel Strměchů k evangelické víře – bylo to 10 mužů a 9 žen, děti se do počtu věřících nepočítaly. Do počátku roku 1784 se počet zdejších evangelíků zvýšil na 28, což ale stále nepostačovalo na založení samostatného sboru. Zdejší protestanti tudíž byli přifařeni ke sboru v Moravči jako filiální sbor. Kostel – tedy toleranční modlitebna – byl vystavěn roku 1788. Má podobu typickou pro všechny toleranční modlitebny – tedy bez věže, klenutých oken a podobně. Svůj původní prostý vnější vzhled si zachoval dodnes, interiér byl upraven v roce 1881. Kolem je hřbitov, založený zároveň s kostelem, ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 3, Acadrmia, Praha 1980 a stránky obce), 8.5. 2009