Nejstarší dochovaný náhrobek datován 1716. Na extrémně svažitém pozemku o výměře 3521 m čtverečních stojí téměř 1000 náhrobků z 18.–20. století. Poslední pohřby koncem 30. let 20. století.
Pohled ze hřbitova na město
© Ivan Grisa 05/2008
Židovský hřbitov se nachází nad východním koncem Nové ulice. Přístup od ulice Na potokách (výjezd na Osiky) po příkré úzké cestě.

Židovský hřbitov v Lomnici
    Nejstarší dochovaný náhrobek na hřbitově datován 1716. Na extrémně svažitém pozemku o výměře 3521 m čtverečních stojí téměř 1000 náhrobků z 18.–20. století. Nejstarší jsou většinou malé kameny jednoduchého tvaru s výlučně hebrejskými nápisy, od konce 19. století se tvary i nápisy přibližují soudobým křesťanským pohřebištím. Poslední pohřby koncem 30. let 20. století.
    Ivan Grisa, dle B. Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska, díl 2, str. 411-2, Academia 1999, 12.4. 2009

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.