Při likvidaci původního hřbitova na dnešním Palackého náměstí byl roku 1670 zřízen nový u cesty na Doubravník. U něj postavena centrální kaple s hranolovou předsíní a nižším přístavkem. Hřbitov přemístěn 1886 dále k severu, kaple i ohradní zeď zachovány.
Kaple od jihozápadu
Graficke pismenko Kaple s někdejším hřbitovem na východní straně Dlouhé ulice, severně od odbočky ulice Josefa Uhra (někdejší Židovské) k Židovskému náměstí se synagogou. Naproti kapli lze parkovat.
Ivan Grisa , 12.4. 2009

Kaple svatého Antonína Paduánského v Lomnici
    Při likvidaci původního hřbitova na dnešním Palackého náměstí v souvislosti s demolicí starého kostela bylo roku 1670 zřízeno nové pohřebiště u cesty na Doubravník. U něj postavena centrální kaple s hranolovou předsíní a nižším přístavkem. Hřbitov přemístěn roku 1886 dále k severu, kaple i ohradní zeď zachovány. Dochováno částečně původní zařízení, doplněné v 19. století.
    Ivan Grisa, dle B. Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska, díl 2, str. 411, Academia 1999, 12.4. 2009
    Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy