Mariánský sloup ve středu lomnického náměstí byl postaven 1710. Autor architektonického řešení ani sochařské výzdoby není znám. Opravy 1852 (J. Břenek, snad i doplnění), 1915 a koncem 90. let 20. století. Významná ukázka dynamického barokního sochařství.
Sloup od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2008
Graficke pismenko Mariánský sloup stojí v centru lomnického náměstí. Parkování i autobusová stanice v jeho přímém sousedství. Na západní straně náměstí příjemná restaurace (květen 2008).
Ivan Grisa , 12.4. 2009

Mariánský sloup v Lomnici
    Mariánský sloup ve středu lomnického náměstí byl postaven 1710 nákladem majitele panství Antonína Amata Serényiho a jeho manželky Františky z Valdštejna (znaky v kartuších na čele podnože). Autor architektonického řešení ani sochařské výzdoby není znám. Opravy 1852 (J. Břenek, snad i doplnění), 1915 a koncem 90. let 20. století. Významná ukázka dynamického barokního sochařství.
    Ivan Grisa,dle B. Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska, 2. svazek, str. 412, Academia 1999, 12.4. 2009