Rozlehlá novorenesanční vila palácového typu v anglickém parku, postavená 1897–9 dle projektu H. Miksche z Vídně pro podnikatele Carla Friedricha Wolfruma. V majetku rodiny do 1945, poté sídlo rozhlasového studia Ústí n. Labem. Od r. 2005 kulturní památka.
Bývalý domek vrátného u vjezdu z ulice Na schodech
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Bývalá Wolfrumova vila se nachází v ulici Na schodech, severně od centra města. Parkování v ulici bezplatné, vzhledem ke značnému spádu nutno vozidlo dostatečně zajistit. Od hlavního nádraží i centrální stanice MHD asi 300 m do příkrého kopce.
Budova bývá přístupná během Evropských dnů kulturního dědictví (EHD), park je volně průchozí.

Palácová vila Carla Friedricha Wolfruma v Ústí nad Labem
    Wolfrumové patřili k nejvýznamnějším podnikatelským rodinám v Ústí nad Labem. Jako první sem roku 1843 přišel z bavorského Hofu Carl Georg Wolfrum, který založil ve dvorech mezi Velkou hradební a Dlouhou barvírnu látek, rozšířenou později o tkalcovnu. Od roku 1851 zde pracoval první parní kotel v Ústí. Synové Carla Georga Carl Friedrich a Otto přenesli roku 1887 většinu výroby do nového areálu v západní průmyslové části města na hranicích s

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., díl 7., str. 924 a 931, Libri 2008, 12.4. 2009

Ústí nad Labem  (UL)