Původně luteránský kostel z let 1592–1600 na místě dřevěné stavby z pol. 16. stol. Po rekatolizaci hřbitovní, 1713 přistavěna věž. Vyhořel 1786, obnoven 1804. Hřbitov zrušen 1883. Od roku 1950 pronajat pravoslavným, po roce 1990 opravena fasáda.
Kostel stojí severně od náměstí, za hradbami městského opevnění, na rohu ulic Sokolovská a Boženy Němcové. Pravidelné bohoslužby v neděli od 10.00.
Ivan Grisa , 12.4. 2009

Kostel svaté Anny v Kadani
    Narůstající luterská obec si v polovině 16. století zřídila svůj hřbitov na severním obvodu městských hradeb a u něj dřevěný kostel. Ten v letech 1592–1600 nahradila kamenná stavba. Po rekatolizaci sloužila jako hřbitovní, 1713 přistavěna věž. Kostel vyhořel 1786, obnoven 1804. Hřbitov zrušen 1883, změněn v park a částečně zastavěn. Od roku 1950 kostel pronajat pravoslavným, po roce 1990 opravena fasáda.
    Ivan Grisa, dle informační tabule na kostele, 12.4. 2009