Významná secesní budova z let 1906–08 od architekta Aloise Jana Čenského. Budova sloužila jako representativní a spolkový dům tehdy samostatného města Smíchova. Na konci 90. let prošla budova celkovou rekonstrukcí, která jí vrátila původní ráz.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko V roce 1906 rozhodli představitelé samostatného města Smíchov (ke Praze byl připojen až v roce 1920) o vybudování Národního domu. Ten byl plánován jako jedna z dominant hlavního smíchovského náměstí, dnes náměstí 14. října, na místě botanické zahrady zničené povodní v roce 1890. Representativní secesní budova je jednou z významných realizací Aloise Jana Čenského (mimo jiné autora Vinohradského divadla). Stavba vznikla v letech 1906–08. Budova nabízela původně dvě restaurace, kuželník s elektrickým ohlašováním poražených kuželek, kavárna, kulečníkový sál, šachový a čtenářský klub. Dále zde byly dva velké sály, spolkové a obytné prostory. Na ...
Milan Caha (Broncová D. edt.: Kniha o Praze 5, MILPO, Praha 1996), 15.5. 2009

Praha 5-Smíchov