Barokní usedlost z r. 1756 postavil F. X. Turba. Na počátku 20. století byla zbourána a nahrazena novobarokní vilou. Od r. 1939 zde bydlel malíř a loutkař Jiří Trnka. V 90. letech byl obýván squattery. Dnes probíhá rekonstrukce areálu.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Na místě dnešní usedlosti bývala ve středověku vinice Urbanka. František Xaver Turba, královský rada České komory, zde v roce 1756 zřídil zahradu a viniční domek přestavěl na barokní usedlost. Na počátku 19. století byla k Turbové připojena sousední vinice Kuliška. Na počátku 20. století stavitel a smíchovský starosta Josef Linhart původní usedlost zboural a postavil na jejím místě novobarokní vilu s věží a mansardovou střechou s vikýři. Za první republiky zde žil senátor Jindřich Šafařovič. Za něj se Turbová stala centrem společenského života – často ji navštěvoval kritik Arne Novák, lékař Jaroslav Jedlička, cestovatel Enrique Stanko Vráz, herečka ...
Milan Caha (zdroj: Laštovková B., Koťátko J.: Pražské usedlosti, Libri, Praha 2007 a http://smichov.blog.cz), 16.7. 2009