Viniční usedlost na místě vinice Biskupky, doložené v 15. stol. Usedlost zde vznikla na počátku 17. stol., písemně doložena r. 1713. V 1. polovině 19. století přestavěna klasicistně. Dnes slouží jako obytná budova.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Usedlost Zámečnice stávala v centru Horních či též Malých Košíř. Je jedinou z viničních usedlostí, která se dochovala při historické cestě podél Motolského potoka ke Karlštejnu (zbořeny byly usedlosti Mlynářka, Demartinka, Buďánka, Klimentka a Dolní Ladronka). Vinice na tomto místě je doložena v 15. století. Protože patřila arcibiskupovi, říkalo se jí Biskupka. Roku 1442 byla Biskupka rozdělena a část získal staroměstský měšťan Matěj Štráboch. Vlastní usedlost je nepřímo doložena na počátku 17. století, první přímá písemná zmínka pochází z roku 1713. Tvořil ji kromě obytné budovy hospodářský dvůr a barokní zahrada ve svahu nad usedlostí. V 1. polovině 19. století byla budova přestavěna klasicistně. Poslední významné stavební úpravy proběhly v roce1936. Dnes slouží jako obytná budova.
Milan Caha (zdroj: Laštovková B., Koťátko J.: Pražské usedlosti, Libri, Praha 2007), 14.4. 2009

popis

Jednopatrová budova na téměř čtvercovém půdorysy. Zajímavé je klasicistní průčelí se čtveřicí oválných oken. Ze zahrady se dochovala jen část – a z její barokní výzdoby se dochovaly dvě poškozené pískovcové plastiky.