Šestiboká kaplička usedlosti Šmukýřka, postavena pravděpodobně na počátku 18. stol. V letech 1904–09 se zde konaly mše. Na počátku 21. stol. opravena. Dnes opět v žalostném stavu, zarostlá, bez dveří, zbytky barokní výmalby jsou poškozovány nápisy.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Usedlost Šmukýřka leží v místech dávné kartuziánské vinice Stárka. Název Šmukýřka je uváděn ve viničních knihách roku 1695. Usedlost je zde doložena roku 1713. Pravděpodobně z této doby pochází drobná šestiboká kaple s jehlancovitou střechou, která byla vystavěna společně se salla terenou v zahradě východně od usedlosti. Zchátralou stavbu nechal opravit na počátku 20. století stavitel Lihnhar. V letech 1904–1909 se zde konaly mše. Po znárodnění Šmukýřky zde měl být sklad hraček mateřské školy, nějakou dobu kaple sloužila k uskladnění nářadí, neboť zahradu v rámci vyučování prací na pozemku používala nedaleká ZŠ. V roce 2006 byla kaple ...
Milan Caha (zdroj: Škoda, E.: Pražské svatyně, nakladatelství Libri, Praha 2002), 21.4. 2009

Praha 5-Košíře