Farní kostel sv. Mikuláše je jednolodní gotická stavba z první poloviny 14. století se čtvercovým presbytářem na východě, k jehož severní straně se přimyká obdélná přízemní sakristie. K jižní straně přiléhá kaple, na východě trojboce uzavřená.

Kostel sv. Mikuláše

Graficke pismenko Kostel sv. Mikuláše je z velké části zachován ve své středověké podobě. Prví etapou jeho výstavby byla chrámová loď a presbytář v poslední třetině 13. století. Koncem 14. století a ve století patnáctém byly přistavěny jižní kaple a sakristie. Na přelomu 18. a 19. století prodělal kostel razantnější úpravy změnou tvaru částí oken, stropu lodi a vestavbou kruchty. Odborníci ovšem předpokládají, že zachování hodnotných vrstev omítky s malbami je velice pravděpodobné. Zejména pak v presbytáři, jižní kapli, ale i v případě lodi. Restaurátorský průzkum interiéru však dosud nebyl realizován. Barokní figurální malby v kostele dokládají ...
Jaroslav Šefčík ( OÚ Šumvald, Mgr. Tomáš Vítek), 10.4. 2009

Významné osobnosti Šumvaldu.
    Oneš z Čistého Slemene (ze Šumvaldu) – zemský a zeměpanský hodnostář, komoří zemského soudu v Olomouci uváděný v listinách v letech 1272–1307 Aleš Balcárek – novinář a básník doby Nerudovy 1840–1862 Rod hudebního skladatele Franze Lehára pochází rovněž ze Šumvaldu. Jeho otec žil v Šumvaldě na čp. 137
    Jaroslav Šefčík ( OÚ Šumvald), 10.4. 2009

Olomouc  (OL)