Kostel sv. Martina v Rohli stojí na místě vyhořelého dřevěného kostelíka od roku 1803 a je veden jako kulturní památka. V barokní skříni z roku 1869 se nacházejí varhany bratří Braunerů z Uničova montované v letech 1900–1910
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Rohli

Obec Rohle

Graficke pismenko Rohle je sice uváděna v dochovaných pramenech až k roku 1356, ale protože již tehdy tvořila v rámci dubického panství přirozené středisko tzv. Zálesí a byl tu kostel, došlo k založení určitě dříve. První zmínky jsou kolem roku 1290. V držení vsi nebo jejích částí, se vystřídalo postupně mnoho majitelů. Jeden díl patřil hned od počátku k Zábřehu a druhý se dostal brzy k nedalekému hradu Brníčko. Bylo jen otázkou času, kdy dojde ke spojení pod jedním pánem, a tím se stal někdy před rokem 1447 známý rod Tunklů. Tehdy se Rohle dostala definitivně k zábřežskému panství, u něhož pak zůstala až do roku 1848. Již v 16. století ...
Jaroslav Šefčík ( OÚ Rohle ), 9.4. 2009

Kostel sv. Matrina
    K chráněným památkám v Rohli patří zejména zdejší farní kostel sv. Martina, který byl postaven v ranně empírovém slohu v letech 1802–1803. Ke kostelu patří sousoší a kříž Kalvárie (1808) a socha sv. Floriána (první třetina 19. století). Kostel je vymalován dle původních šablon v Maurském stylu. V letech 1797–1862 zde na farnosti působil reverend P. František Letfus, který byl na svou vlastní žádost pohřben pod chodníkem u vstupu do kostela. Z

Jaroslav Šefčík (OÚ Rohle, p. Kutálek), 14.4. 2009

Šumperk  (SU)