Kaple sv. Panny Marie v obci Dědinka je vysvěcená v roce 1927 a leží na darovaném pozemku.
Kaple s přilehlým hřbitovem

Kaplička sv. Panny Marie v Dědince

Graficke pismenko O kapli se mnoho záznamů nedochovalo, stejně jako o obci Dědinka. Za německé okupace většina kronik a dokumentů shořela, nebo byla odvezena neznámo kam. Pozemek na stavbu kaple i zbudování přilehlého hřbitova poskytl obci zdarma německý sedlák Gramel. Obec vznikla ve 14. století jako malý dvorec, který v počátcích patřil k manskému statečku v Troubelicích. Kolem dvorce se usadilo několik českých osadníků, a tak vznikla malá vesnice. Původní jméno osady bylo Újezdeček, někdy označován jako Přední nebo Moravský. Od začátku 18. století vlivem německých úsovských písařů se obec označovala Dědinka (Dörfel). Po 30leté válce se obec nemohla dlouho vzpamatovat ...
Jaroslav Šefčík ( info. OÚ Troubelice ), 9.4. 2009

Troubelice - Lazce
    Nespornou zajímavostí je fakt, že v přilehlé obci Lazce žil prvorepublikový ministr financí Kuneš Sonntag, který se narodil v Troubelicích.
    Jaroslav Šefčík , 9.4. 2009