Hrady.cz
Fontána určená pro zahradu Slavatovského letohrádku od J. Kohla z r. 1689. Jméno dostala podle trojice medvědů, nesoucích horní mísu fontány. Po rekonstrukci v r. 1998 stojí na Náměstí 14. října v parčíku před Národním domem.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Kašnu vytvořil jako výzdobu Slavatovského letohrádku hradní sochař Jeroným Kohl v roce 1689. Původně se nacházela ve Slavatovské zahradě v místech předmostí dnešního Jiráskova mostu. Po jejím zrušení stála na nádvoří Przibramovy kartounky, která v místech zahrady vznikla. Továrník plastiku věnoval smíchovské obci a ta ji roku 1894 přestěhovala před dnešní Justiční palác na náměstí Kinských. Později musela ustoupit slavnému (posléze růžovému) tanku. Po rekonstrukci v roce 1998 našla (doufejme definitivně) místo na Náměstí 14. října v parčíku před Národním domem.
Milan Caha (Zdroj: Ederer, A.: Pražské kašny a fontány, Libri, Praha 2004), 12.4. 2009

popis

Kompozičně je fontána podobná Kohlovu slavnějšímu dílu – kašně na II. nádvoří Pražského hradu. Ze středu nádrže vystupuje centrální plastika tvořená dvěma patry mís a vrcholovou sochou Neptuna s trojzubcem. Fontáně (která bývá tradičně nepřesně označována za kašnu) dala jméno část mezi spodní a horní mísou, která má podobu tří medvědů. Vodou ji původně zásobovala přilehlá malostranská vodárna, odtok z kašny se zapojoval do jiného řadu. Na