Pozdně barokní kaple postavená podle projektu V. Habely z Hluboké 1761 na místě borovice, na níž byl zavěšen obrázek nad zázračnou studánkou. Na kopuli freska J. F. Prokyše s vyobrazením krále Jindřicha jak odevzdává sv. Václavu rameno sv. Víta.
Kaple sv. Víta u Třeboně
Graficke pismenko Kaple se nachází severně od třeboňské čtvrti Kopeček. Od křižovatky u vodárenské věže k severu polní cestou přes nadjezd nad silnicí do Jindřichova Hradce, dále kolem Opatovického mlýna směrem k rybníku, u kterého funguje letní restaurace.
Ivan Grisa , 6.4. 2009

Kaple svatého Víta za Kopečkem u Třeboně
    Pozdně barokní kaple postavená podle projektu Vavřince Habely z Hluboké roku 1761 na místě borovice, na níž byl zavěšen obrázek nad zázračnou studánkou. Na kopuli freska Jakuba Františka Prokyše s vyobrazením krále Jindřicha jak odevzdává sv. Václavu rameno sv. Víta.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 4, str. 102-3, Academia 1982, 6.4. 2009

Jindřichův Hradec  (JH)
    Třeboň