Moje místa 0
Kanonie augustiniánů založena 25. 5. 1367 u kostela, připomínaného poprvé 1280. Přežila husitské války, dočasně zrušena 1566. Obnova po 1631, požár 1781, zrušení 1786. Kostel dnes opět farní, část kláštera děkanství, ostatní objekty sekularizovány.
Kostel z radniční věže

Kanonie augustiniánů u kostela sv. Jiljí v Třeboni

Graficke pismenko Kanonie augustiniánů založena 25. 5. 1367 bratry Petrem, Oldřichem, Janem a Joštem z Rožmberka u původně farního kostela, připomínaného poprvé 1280. Přežila husitské války, dočasně zrušena pro naprostý úpadek duchovního života roku 1566. Neúspěšný pokus o usazení jezuitů, nadále fungovala jen fara. Obnova kanonie po roce 1631, četné barokní úpravy konventních objektů. Požár 1781 poškodil zejména kostel. Kanonie zrušena roku 1786. Kostel od té doby opět farní, část kláštera fara (od roku 1788 děkanství), ostatní objekty sekularizovány.
Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn, Encyklopedie českých klášterů, str. 674-8, Libri, 1997, 6.4. 2009