Kostel z roku 1789 v severozápadním rohu náměstí. Jednolodní stavba orientovaná k severu, v ose hlavního (jižního) průčelí hranolová věž, po stranách presbytáře čtvercové kaple. Kolem bývalý hřbitov, ohrazený kamennou balustrádou. Východně barokní fara.
Kostel od jihozápadu, v popředí mariánský sloup
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Kostel stojí v severozápadním rohu náměstí městyse, který se nachází na jižním břehu velkého rybníka. Turistické centrum oblasti východně od Vlhoště s řadou rekreačních zařízení. Příjezd od silnice I/15 ze Zahrádek, nejbližší železniční stanice na trati Lovosice - Česká Lípa tamtéž (asi 2 km severně, spojení po modré turistické značce).
Ivan Grisa , 4.4. 2009

Kostel svaté Maří Magdalény v Holanech
    Kostel z roku 1789 v severozápadním rohu náměstí, nahradil snad staršího předchůdce. Po roce 1990 opraven, nepoužívá se k bohoslužbám.
    Bohoslužby se tu konají jednou měsíčně a to vždy každého 22. dne v měsíci od 17:00. Od 16:45 do 16:55 je možné si poslechnout zvony, které zvou k následující bohoslužbě.
    Jaroslav Ociepka , 23.8. 2016