Zřejmě největší dochovaná česká mimopražská synagoga vzniklá před r. 1800. Postavena 1642–96 ve dvoře mezi ulicemi Na hradbách a Na valech, fungovala do II. světové války a krátce po ní, pak depositář musea, opravena a zpřístupněna v 90. l. 20. stol.
Hlavní (východní) průčelí
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Areál bývalého ghetta a synagogy se nachází jihozápadně od hlavního Karlova náměstí (ulice Na hradbách a Karoliny Světlé). V budově bývalé židovské školy městské informační středisko.
Ivan Grisa , 2.4. 2009

Synagoga v Kolíně
    Zřejmě největší dochovaná česká mimopražská synagoga vzniklá před rokem 1800. Postavena 1642–96 ve dvoře mezi ulicemi Na hradbách a Na valech, fungovala do II. světové války a krátce po ní (do roku 1953), pak depositář musea, opravena a zpřístupněna v 90. letech 20. století. Kolínská židovská obec patřila k nejvýznamnějším v Čechách. Pocházel odtud mimo jiné rod Petschků, nejbohatších obchodníků s hnědým uhlím v monarchii i I. republice. Kromě

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 2, str. 83 - 84, 2.4. 2009